9 Mart 2022 Çarşamba

Çocuk oyun parkı imalatı

 


Çocuk oyun parkları, en değerleri varlıklarımızla yani yavrularımızla en iyi vakti geçireceğimiz mekanlardır. Çocuklar genelde açık alanda bulunan oyun parklarında enerjilerini en iyi şekilde atarken, bir yandan da aktif spor yapmış olurlar. Kısaca temiz hava bol oksijen ve spor aynı anda yapılınca parkların ne derece önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. 

Son yıllarda 4 mevsim yaşayan ülkemizde kapalı alan oyun parkları, diğer bir değişle iç mekan oyun alanları, bina içi , avm içi oyun parkları da yaygınlaşmıştır. İç mekanda kullanılan oyun parkları ile dış mekanda kullanılan oyun parklarının tasarımları ve standartları da farklıdır. Bunları daha sonra ki yazılarımızda ele almaya çalışacağız.

Dış mekanda kullanılan oyun parklarında metal, ahşap, kauçuk, plastik, kompozit ( wpc) gibi malzemeler kullanılmaktadır. Bu yazımda ahşap oyun parklarından kısaca bahsedeceğim.


  Çocuk oyun parkları yukarıda fotoğrafta da görüldüğü gibi farklı malzeme ve materyallerden çok farklı tasarımlarla oluşturulabilir. Fotoğrafta ahşap malzeme ve ve plastik materyallerden oluşan bir ahşap oyun parkı alanı gösterilmektedir. Ahşaplarda en ekonomik ve Türkiye şartlarına uygun olması açısından emprenyeli çam tercihi yaygındır. Son zamanlarda yaygınlaşan millet bahçesi projelerinde akasya, meşe gibi sert ve dayanıklı ahşap malzemeler kullanılsa da, şahsen ekonomik maliyeti yüksek olan bu ürünlerin bu kadar yaygın kullanılmasına karşıyım. Ülkemizin ekonomik şartları ve milli geliri düşünüldüğünde emprenyeli çam ağacından imal edilecek parklara göre dayanıklı olsa da fiyat performans açısından değerlendirirsek, akasya ağacından yapılan oyun parkı malzemeleri ve çocuk oyun grupları bana aşırı lüks gelmektedir. Genelde halka açık alanlarda parklar ne kadar dayanıklı malzemeden yapılsa da ister istemez yıpranma olmakta ve ekonomik ömrünü tamamlamadan değiştirilmek zorunda kalmaktadır. Bu nedenle maliyetli malzeme ile yapılan bu oyun alanlarının bakımının düzenli yapılarak ekonomik ömrünün daha uzun sürmesi sağlanmalıdır. 

Engin ERDEM - Orman Endüstri Mühendisi

Hiç yorum yok: